Бавно печена свинска плешка с кумквати
Когато голямо парче месо се пече в продължение на няколко часа при по-ниски температури, колагенът в съединителната тъкан се разгражда много добре, а соковете остават вътре. Резултатът е сочен, крехък и незабравим. Тази рецепта е приготвена от Кейси Ангелова от Eating, Gardening & Living in Bulgaria.
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- ¼ ч. ч. морска сол
- 3 с. л. захар
- 1 ч. л. тъмнокафява захар
- 2 с. л. джинджифил, фино настърган
- 2 ч. л. едро счукан карамфил
- 2 ч. л. синапени зърна, смлени
- 1 свинска плешка с част от джолана и кожата, около 4 кг
- 330 мл белгийска бира
- 500 г кумквати
-
2 с. л. мед
Начин на приготвяне
- 1.
В купа се смесват солта, захарта, джинджифилът, карамфилът и смленият синап.
- 2.
С много остър нож кожата се нарязва на ромбчета със страна 1,5 см, като разрезът не бива да засяга месото. В края откъм костта кожата не се разрязва. С върха на ножа се правят по дузина 1,5 см дълбоки прореза в месото отгоре и отдолу. Плешката се слага в плитка тава за печене и солта с подправките се втрива във всички разрези. Завива се с хартия за печене и се слага в хладилника за 12 до 24 часа. Месото се изважда от хладилника и се оставя за 1,5 – 2 часа на стайна температура преди печене. Хартията се отстранява.
- 3.
Фурната се загрява на 130° С. Месото се прехвърля в чиста плитка тава за печене и кожата се подсушава с кухненска хартия. Бирата се излива в тавата, която се покрива плътно с алуминиево фолио. Слага се във фурната и се пече, докато свинското се чувства готово, като се прободе с вилица. Това отнема 3-4 часа, като вътрешната температура трябва да достигне 55 - 60° С. Фолиото се отстранява.
- 4.
Кумкватите се срязват на две по дължина, овалват се в меда, слагат се в тавата и се разбъркват в соса. Пекат се около 30 мин., докато леко се карамелизират.
- 5.
Температурата се увеличава на 220° С. Месото се пече 8 – 10 мин., докато кожата покафенее и стане хрупкава. Преди да се нареже, се оставя се 45 мин. завито с алуминиево фолио. Сервира се с кумкватите и соса от тавата.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия