Барбун темпура
Рецептата за барбун темпура е пример за кулинарния стил фюжън, тъй като един типично черноморски или средиземноморски продукт е приготвен по класическа японска техника. Златистата хрупкава обвивка запечатва вътре целия аромат и вкус на чудесната риба.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг барбун
- 100 г брашно с набухватели
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 150 мл ледена газирана вода
- 3 кубчета лед
- 50 г шамфъстък, обелен
- олио за пържене
- 3 с. л. брашно с набухватели за овалване на рибата
- за доматите:
- 400 г чери домати на клонка
- 2 с. л. зехтин
- морска сол и черен пипер на вкус
-
½ лимон
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се брашното, бакпулверът и солта. Налива се газираната вода и накрая се слагат ледът и едро смлените ядки.
- 2.
Олиото се налива в съд за пържене, като трябва да е поне 5 см. Загрява се до 170˚ С – при тази температура кубче хляб се зачервява за 30 сек. Рибките се подсушават много добре, слагат се в найлонов плик и се раздрусват в него с 3 с. л. от брашното с набухватели. Всяка рибка се потопява в сместа. Изпържват се до златисто за 3-4 мин. Отцеждат се върху кухненска хартия.
- 3.
Доматчетата се слагат в тава, поръсват се със зехтин, сол и пипер. Запичат се в загрята фурна на 200˚ С 10 мин. Поръсват се с лимонов сок и се поднасят с рибата.