Банани в портокалов сос по тайландски
Нежният сос с екзотични и карамелени аромати сякаш е създаден за тези любими тропически гости, бананите. Ако държите в хладилника запаси от лайм и джинджифил, лесно и бързо можете да предложите този десерт на неочаквани гости.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 60 г масло
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
- 6 банана
- 60 г захар
- 4 с. л. сок от лайм
- 6 с. л. портокалов ликьор
- сладолед за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се загрява в тиган, докато се разтопи. Прибавят се джинджифилът, захарта, сокът от лайм и портокаловата кора.
- 2.
Бананите се обелват и се срязват на две по дължина. Поставят се в маслената смес с разрязаната част надолу и се оставят на умерен огън 1-2 мин., докато сосът започне да се сгъстява. Прибавя се портокаловият ликьор. Бананите се поливат със сос и след 1-2 мин. се слагат в затоплени чинии, полети със сгъстения сос и гарнирани с топка сладолед..