Бадемово-маслен пирог
СъставНеобходими продукти за 16 порции
- за тестото:
- 200 г заквасена сметана
- 100 г / ⅔ ч. ч. захар
- 350 г / ½ ч. ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 3 яйца, леко разбити
- 1 ч. л. канела
- за глазурата:
- 100 г масло
- 6 с. л. течна сметана
- 150 г бадеми, нарязани на фини люспи
- 5 с. л. захар
Начин на приготвяне
- 1.
Сметаната се разбива със захарта, докато захарта се разтопи. Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя към сметаната. Слагат се канелата и яйцата, при непрекъснато разбиване. Сместа се изсипва в намаслена или покрита с хартия за печене тава. Изравнява се и се пече в загрята фурна на 180°С 10 мин.
- 2.
Маслото се разтопява на слаб огън, прибавят се захарта, сметаната и бадемите. Глазурата се намазва на полуизпечената кора и се допича за още 15 мин., докато стане златиста.
- 3.
Пирогът се нарязва в тавата и се оставя да изстине върху решетка.
Продуктите са за тава с големи 25 х 35 см.