Начало За нас Реклама Контакти

Ашуре с камут и лимец

Снимка за Ашуре с камут и лимец
60
Време за приготвяне: 1 час + 6 часа за накисване
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Ашурето има символично значение за мюсюлманите и е свързано с края на потопа. Отвъд тази роля това е вкусен и ароматен десерт, който дава възможност за използването на разнообразни и необичайни продукти.

СъставНеобходими продукти за 10 порции

  1. 1 ч. ч. камут
  2. 1 ч. ч. лимец
  3. ½ ч. ч. киноа
  4. ½ ч. ч. амарант
  5. ½ ч. ч. сварен нахут
  6. 100 г стафиди
  7. 200 г сушени смокини
  8. 200 г сушени кайсии
  9. 1 с. л. настъргана кора от портокал
  10. 1½ ч. ч. кафява захар
  11. 400 мл. кокосово или прясно мляко
  12. 3 с. л. розова вода
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лимецът и камутът се заливат с 5 ч. ч. вода и се слагат да заврат. Свалят се от огъня и се оставят през нощта във водата.

  2. 2.

    Добавят се амарантът и киноата и се слагат да се варят на тих огън около 20 мин., докато омекнат. Добавя се още вода, ако има нужда.

  3. 3.

    Сушените плодове се нарязват се на ситно.

  4. 4.

    Към сварените зърна се добавят нахутът и портокаловата кора, млякото, захарта и всичко се оставя 10 - 15 мин. на тих огън. В края на варенето консистенцията трябва да бъде като на по-рядък крем. Слагат се сушените плодове. Сваля се от огъня и се налива розовата вода. Разпределя се в купички. След няколко часа ашурето започва да се сгъстява. Сервира се, след като престои поне 4-5 часа.
     


Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари