Ароматно сорбе
СъставНеобходими продукти за 6 порции
-
- 200 г малини
- 200 г вишни, замразени
- 200 г ягоди
- 200 г боровинки
- 2 ч. ч. захар
- 150 мл вода
- 1 шушулка звезден анасон
- 1 пръчка канела
- 1 с. л. настъргана кора от лайм или лимон
- 50 мл сок от лайм или лимон
- 2 белтъка
- 30 мл узо или мастика
Начин на приготвяне
- 1.
Плодовете се замразяват за 2 часа в хладилника.
- 2.
Захарта и водата се слагат да заврат заедно с анасона, канелата и кората от лайм, оставят се да поврат 2-3 мин., докато се получи гъст захарен сироп. Половината от още врящия сироп се налива в разбитите на твърд сняг белтъци. Белтъчният крем се разбива, докато се поохлади.
- 3.
Замразените плодове се слагат в кухненски робот или блендер заедно с лимоновия сок, другата половина от горещия сироп и узото. Пасират се. Внимателно се прибавят разбитите белтъци, като сорбето се разбърква вече с бъркалка.
- 4.
Сместа се сипва в метална тавичка и се слага във фризера. Разбърква се с телена бъркалка или вилица на всеки 15 мин., за да замръзне на фини кристалчета.