Ароматно пълнено пиле
Традиционен гост на родните трапези, пилето с картофи може да изненада всеки с нов ароматен облик, който залага на неподражаемите средиземноморски ухания.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 пиле (1-1,5 кг)
- 1 лимон
- 1 дафинов лист
- 2 с. л. босилек, нарязан на ситно
- 3 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 1 ч. л. мащерка, нарязана на ситно
- 3 стръка пресен розмарин
- 5 с. л. зехтин или олио
- сол и черен пипер на вкус
- 800 г дребни картофи за гарнитура
Начин на приготвяне
- 1.
Пилето се измива добре. Кожата на гърдите се отлепва внимателно от месото. Филето се поръсва със сол и пипер, слагат се босилекът, магданозът и мащерката, поръсва се със зехтин и кожата се опъва върху подправките.
- 2.
Вътрешността се напълва с лимона, разрязан на две, натрошения дафинов лист и целите стръкчета розмарин.
- 3.
Пилето се овързва с памучен конец, посолява се, намазва се със зехтин и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 200° С за около 1 час.
- 4.
След като пилето се е пекло 30 мин., картофите се измиват, посоляват се на вкус и се слагат в тавата да се запекат в отделената ароматна мазнина.