Ароматна свинска плешка
Ако изберете това ястие измежду стотиците възможни рецепти за свинско месо, ще останете очаровани от съблазнителния аромат и чудесната сладко-кисела нотка във вкуса, която придават балсамовият оцет, виното и малиновият конфитюр.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 свинска плешка от 2-3 кг
- 4 скилидки чесън, ситно нарязани
- ½ ч. л. чили на прах или чили сос
- 1 глава червен лук, ситно нарязан
- 3 стръка мащерка, ситно нарязани или 1 ч. л. сушена
- 1 ч. л. зърна бахар, смлян
- 2 с. л. кайсиев мармалад
- 2 с. л. соев сос
- 100 мл фъстъчено или слънчогледово олио
- за гарниране:
- 1 малка глава червено зеле, нарязано на тънки ивици
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 с. л. конфитюр от малини
- 100 мл порто или червено вино
- 100 мл балсамов оцет
- 2 с. л. масло
Начин на приготвяне
- 1.
Добре ще бъде, ако свинската плешка има слой мазнина. Горният, по-сочен слой на месото се нарязва на ромбове.
- 2.
В хаванче се смесват и стриват чесънът, чилито, лукът, мащерката, бахарът, мармаладът и соевият сос. Постепенно се добавя олиото. С получената ароматна смес се натрива плешката. Месото се загъва с фолио и се оставя да се маринова в хладилника за един ден.
- 3.
Плешката се изважда, оставя се да добие стайна температура и се пече в тавичка на 220° С 30 мин., а след това - на 150° С, за 150 - 180 мин.
- 4.
Когато се извади от фурната, се покрива с фолио, оставя се за 30 мин. да почине и се нарязва на парченца.
- 5.
В по-голям тиган се загряват 2 с. л. зехтин и се задушава лукът с 1 с. л. вода, докато стане прозрачен. Прибавя се зелето и се задушава още 4 мин., слага се конфитюрът от малини и след 1 мин. се прибавят виното и балсамовият оцет. Оставя се на огъня, докато се изпари цялата течност. Прибавя се маслото и се подправя със сол и пипер на вкус.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия