Ароматна скумрия със салата от целина и хрян

Интензивният аромат на скумрията и нейното високо съдържание на мазнини ѝ позволяват великолепно да се съчетава с дъхав зеленчук като целината и с пикантния хрян.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 дребни скумрии
- 1 ч. л. кимион на зърна
- 1 ч. л. кориандър на зърна
- 1 щипка семена от копър
- ½ ч. л. лют червен пипер, по желание
- 2 с. л. олио
- сол и черен пипер на вкус
- за салатата:
- 1 глава целина
- 2 моркова
- 1 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. винен оцет
- 1 ч. л. естрагон, ситно нарязан
- 1 с. л. зехтин
-
1 с. л. копър
- сол на вкус
- за соса от хрян:
- 200 мл сметана 35%
- 2 с. л. настърган хрян или готова паста от хрян
-
1 с. л. див лук
Начин на приготвяне
- 1.
Рибите се почистват от двете страни се правят няколко нареза с нож, за да проникнат подправките. Посоляват се от всички страни.
- 2.
Семената от кимион, кориандър и копър се запичат в сух тиган на умерен огън за 20 - 30 сек., докато станат ароматни. Оставят се да изстинат и се стриват в хаванче. Със сместа се обтриват рибите и се намазват с олиото. Оставят се да се мариноват 30 мин.
- 3.
Морковите и целината се нарязват на кубчета и се слагат да се сварят за 10 мин. в подсолена вода, в която е добавен лимоновият сок. Отцеждат се. Оцетът се сгорещява и с него се залива естрагонът. Когато изстине, се прецежда. С него се овкусява салатата. Подправя се със сол и зехтин. Добавя се копърът.
- 4.
Към разбитата сметана за соса се прибавят хрянът, сол на вкус и зеленият лук.
- 5.
Рибите се слагат на силно загрят грил-тиган или скара, температурата се намалява и се пекат по 3-4 мин. от всяка страна. Сервират се със салатата и соса.