Ароматен свински джолан
Макар да е почти пролет, студеният сезон още не е приключил за тази година, така че един сочен и дъхав джолан с нежно пюре от картофи и грах е съвсем уместен за една уютна вечеря.
СъставНеобходими продукти за 4
- 1 свински джолан с кожата
- 2 с. л. MAGGI® Унисос
- 1 ч. л. кимион
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 1 морков, нарязан на кръгчета
- 6 скилидки чесън, необелени
- 1 с. л. олио
- 200 мл бира
- черен пипер на вкус
- за гарниране:
- 500 г картофи
- 2 с. л. краве масло
- 1 с. л. лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 ч. л. MAGGI® Вълшебен вкус 10 зеленчука
- 300 г замразен грах
Начин на приготвяне
- 1.
Джоланът се подсушава и кожата се надрасква на квадратчета. Обтрива се с кимион, черен пипер и MAGGI® Унисос.
- 2.
В загрятото олио се слагат лукът, морковите и чесънът. Слага се джоланът и се запържва от всички страни.
- 3.
Всичко се прехвърля в глинен съд с капак, залива се с бирата и се оставя да се пече 3 часа на 150° С, като джоланът се обръща на всеки половин час
- 4.
Картофите се сваряват, обелват се и се намачкват грубо, докато са още горещи.
- 5.
Половината от маслото за пюрето се сгорещява и в него се задушават лукът и чесънът. Сипва се MAGGI® Вълшебен вкус 10 зеленчука и щом всичко заври, се добавя грахът за 3-4 мин. Пасира се заедно с останалото масло. Всичко се добавя към картофите.
Изпеченият джолан се нарязва и се сервира с пюрето и салата.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия