Английски месен пай
Сезонът на светлата бира бавно, но неумолимо си пробива път и докато дните все още са хладни английските питателни специалитети към кехлибарената напитка са сред най-удачните избори. Традицията си знае работата, така че - последвайте я!
СъставНеобходими продукти за 8
- за тестото:
- 400 г брашно с набухватели
- 100 г царевично брашно
- 200 г масло
- 2 яйца
- 2 с. л. заквасена сметана
- за пълнежа:
- 1 кг свинско месо от плешката, нарязано на малки кубчета
- 200 г пушен бекон, нарязан на малки кубчета
- 1 с. л. MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки
- 1 с. л. нарязана прясна салвия или 1 ч. л. сушена
- 1 ч. л. мащерка
- ¼ ч. л. настъргано индийско орехче
- 1 кубче MAGGI® бульон Телешки ребърца
- 1 с. л. желатин
Начин на приготвяне
- 1.
Двата вида брашно се смесват и се пресяват. Разбъркват се с 1 ч. л. сол, добавя се студеното масло и се стрива на трохи. Слагат се едното яйце и сметаната и се оформя тесто, което не се меси дълго. Увива се във фолио за свежо съхранение и се охлажда 30 мин.
- 2.
Месото и беконът се накълцват с остър нож на ситно или се смилат с кухненския робот. Към месната смес се добавят салвията, мащерката, индийското орехче и MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки.
- 3.
Тестото се разточва на пласт с дебелина 2 -3 мм. От него се изрязват кръгове, които се поставят в дъното на намаслени топлоустойчиви купички. Месото се слага вътре в тестото, като се оставя праг от 1 см. От останалото тесто се правят капаци за купичките. Могат да се изрежат и няколко формички за украса. Изрязват се 3-4 дупчици в капаците, за да излиза парата при печенето. Внимателно се завиват ръбовете на тестото навътре. Пайовете се намазват с разбито яйце и се слагат да се пекат във фурна, загрята до 160° С за около 90 мин. Охлаждат се.
- 4.
Докато паят се пече, се приготвя желираният бульон, като кубчето MAGGI® бульон Телешки ребърца се разтваря в 500 мл вряща вода. Желатинът се разбърква с 3 с. л. студена вода и след 2-3 мин. се добавя към бульона. Разбърква се, докато се разтвори, а после се охлажда напълно до полужелиране.
- 5.
С помощта на малка фуния или каничка бульонът се налива в оставените отвори в кората на пая, за да се запълнят дупките от печенето и да се напои кората. Паят се оставя в хладилника, за да се стегне поне 1 нощ.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия