Амарето с кайсии
Фин и изтънчен десерт, в който се усеща приятният аромат на бадеми, кокосов орех и шоколад. Допълнителна свежест и сочност му придават пресните кайсии, които чудесно се съчетават с останалите продукти в рецептата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за кокосовата коричка:
- 1 ч. ч. кокосови стърготини
- 4 с. л. кафява захар
- 3 с. л. краве масло
- 3 с. л. филирани бадеми
- 50 г стопен тъмен шоколад
- за тестото:
- 100 г меко краме масло
- 10 с. л. пудра захар
- 3 яйца
- 200 г кайсии, нарязани на парченца
- 2 с. л. заквасена сметана
- 50 мл амарето
- 100 г стафиди
- 2 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- щипка сол
- за гарниране:
- стрък мента или маточина
- бита сметана или ванилов сладолед
- пресни плодове
Начин на приготвяне
- 1.
Кокосовите стърготини за коричката се разбъркват със захарта и маслото.
- 2.
Дъното на продълговата форма за кекс се поръсва с бадемите и се разстила кокосовата маса. Отгоре се намазва шоколадът.
- 3.
За тестото се разбива маслото със захарта. Прибавят се едно по едно яйцата и сметаната.
- 4.
Брашното се смесва със солта и содата. В маслената смес се сипват по малко от брашното и амаретото, като се редуват. Накрая се прибавят кайсиите и стафидите. Тестото се сипва във формата и се пече на 180°С около 45 мин. След като се изпече, сладкишът се оставя за 10 мин. във формата и се обръща. Гарнира се с бита сметана или ванилов сладолед и пресни плодове.