Начало За нас Реклама Контакти

Амарето с кайсии

Снимка за Амарето с кайсии
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Фин и изтънчен десерт, в който се усеща приятният аромат на бадеми, кокосов орех и шоколад. Допълнителна свежест и сочност му придават пресните кайсии, които чудесно се съчетават с останалите продукти в рецептата.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за кокосовата коричка:
  • 1 ч. ч. кокосови стърготини
  • 4 с. л. кафява захар
  • 3 с. л. краве масло
  • 3 с. л. филирани бадеми
  • 50 г стопен тъмен шоколад
  • за тестото:
  • 100 г меко краме масло
  • 10 с. л. пудра захар
  • 3 яйца
  • 200 г кайсии, нарязани на парченца
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • 50 мл амарето
  • 100 г стафиди
  • 2 ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • щипка сол
  • за гарниране:
  • стрък мента или маточина
  •   бита сметана или ванилов сладолед
  •   пресни плодове

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кокосовите стърготини за коричката се разбъркват със захарта и маслото.

  2. 2.

    Дъното на продълговата форма за кекс се поръсва с бадемите и се разстила кокосовата маса. Отгоре се намазва шоколадът.

  3. 3.

    За тестото се разбива маслото със захарта. Прибавят се едно по едно яйцата и сметаната.

  4. 4.

    Брашното се смесва със солта и содата. В маслената смес се сипват по малко от брашното и амаретото, като се редуват. Накрая се прибавят кайсиите и стафидите. Тестото се сипва във формата и се пече на 180°С около 45 мин. След като се изпече, сладкишът се оставя за 10 мин. във формата и се обръща. Гарнира се с бита сметана или ванилов сладолед и пресни плодове.


Юли 2008
Още подобни рецепти
Коментари