"Таралежчета" по китайски
СъставНеобходими продукти за 30 броя
- 120 г ориз, тип арборио или ризон
- 600 г свинско месо
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън
- 1 с. л. зехтин
- 1 к. л. мед
- 1 с. л. нарязан магданоз
- 2 с. л. соев сос
- 1 белтък
- 1 с. л. оризов или ябълков оцет
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за соса:
- 1-4 червени люти чушки
- 1 скилидка чесън
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 с. л. зехтин
- 2 смлени домати
- ½ к. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива под течаща вода, слага се в съд със студена вода и се оставя да престои една нощ.
- 2.
Месото се смила или се нарязва на много ситно. Лукът и чесънът се слагат в загретия зехтин и се пържат докато станат прозрачни. Прибавя се медът.
- 3.
Месото се разбърква добре заедно с лучената смес, белтъка, соевия сос, оцета, магданоза, посолява се на вкус и се слага черен пипер.
- 4.
От каймата се правят малки топчета, които се овалват в накиснатия и отцеден ориз.
- 5.
В бамбуков съд за варене на пара или метална кошница за варене на пара (или в гевгир) се слагат “таралежчетата”. Съдът се слага върху тенджера с вряща вода и се оставят 20-25 мин. да се варят.
- 6.
През това време се приготвя сосът, като лукът и чесънът се запържват в мазнината, прибавят се нарязаните люти чушлета, на които са махнати семките и ципите. Прибавят се доматите, солта и захарта, сосът къкри 10 мин. Готовите таралежчета се сервират със соса.