Начало За нас Реклама Контакти

"Таралежчета" по китайски

Снимка за
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

СъставНеобходими продукти за 30 броя

  • 120 г ориз, тип арборио или ризон
  • 600 г свинско месо
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 к. л. мед
  • 1 с. л. нарязан магданоз
  • 2 с. л. соев сос
  • 1 белтък
  • 1 с. л. оризов или ябълков оцет
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус
  • за соса:
  • 1-4 червени люти чушки
  • 1 скилидка чесън
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 с. л. зехтин
  • 2 смлени домати
  • ½ к. л. сол

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се измива под течаща вода, слага се в съд със студена вода и се оставя да престои една нощ.

  2. 2.

    Месото се смила или се нарязва на много ситно. Лукът и чесънът се слагат в загретия зехтин и се пържат докато станат прозрачни. Прибавя се медът.

  3. 3.

    Месото се разбърква добре заедно с лучената смес, белтъка, соевия сос, оцета, магданоза, посолява се на вкус и се слага черен пипер.

  4. 4.

    От каймата се правят малки топчета, които се овалват в накиснатия и отцеден ориз.

  5. 5.

    В бамбуков съд за варене на пара или метална кошница за варене на пара (или в гевгир) се слагат “таралежчетата”. Съдът се слага върху тенджера с вряща вода и се оставят 20-25 мин. да се варят.

  6. 6.

    През това време се приготвя сосът, като лукът и чесънът се запържват в мазнината, прибавят се нарязаните люти чушлета, на които са махнати семките и ципите. Прибавят се доматите, солта и захарта, сосът къкри 10 мин. Готовите таралежчета се сервират със соса.


Подходящи типове вина
Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари