"Лаленца" с риба тон
Опитайте се да намерите по това време на годината лалета! Ще ударите на камък, дори и в най-скъпия цветарски магазин. Даже и холандците, чиято страна е родината на луковитите растения, са ги оставили да почиват до пролетта. Но ако пък сте се запънали като магаре на мост и сте си рекли: "Лалета, та лалета", имаме алтернатива. По почина "направи си сам" можете да си сглобите едни лаленца, които ще са не само украсата на вашата трапеза, но и ще бъдат изядени до шушка!
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- 2 листа фини кори за баница
- 1 с. л. масло
- 200 г консерва риба тон в масло
- 1 с. л. майонеза
- 2 с. л. заквасена сметана
- 1 стрък прес8ен лук, нарязан на ситно
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
- 1 ч. л. копър, нарязан на ситно
- 1 с. л. нарязани на ситно каперси или кисели краставички
Начин на приготвяне
- 1.
Корите се нарязват с ножица на квадратчета със страна 6 см. Всяко квадратче се намазва леко с разтопено масло. Подреждат се по 3 квадратчета, като връхчетата им се разминават.
- 2.
В намаслени формички за тарталетки или мъфини се притискат квадратчетата така, че да се образува чашка. Пекат се за 6-7 мин. Във фурна загрята до 180°С, докато порозовеят. Щом изстинат се изваждат от формичките.
- 3.
Плънката се приготвя, като рибата се отцежда от соса и се смесва с майонезата, сметаната, горчицата, лукът, копърът, каперсите и лимоновата кора. Подправя се на вкус със сол и лимонов сок. Лаленцата се пълнят преди поднасяне, за да не омекнат и се украсяват с каперс, лимон и краставичка.