HRC Кулинарна академия откри новата си база
На 10 ноември, в присъствието на официални гости, HRC Кулинарна академия официално откри новата си учебна база в София. Гост-готвачи от Испания, Италия и САЩ, заедно с шеф-инструкторите на Академията и повече от 100 обучаващи се млади готвачи от 29 държави, приготвиха и сервираха кулинарни изкушения за повече от 200 гости.
Инвестицията в реновацията и оборудването на сградата на бул. "Цар Борис ІІІ" надхвърля 3 млн. лева и ще позволи на Академията да обучава повече от 500 души годишно в различните програми за професионална квалификация. Освен най-съвременно оборудвани кухни, на площта от 2500 кв.м се помещават и демонстрационна зала със 100 седящи места, библиотека, учебни зали, тренировъчен ресторант, винарна, шоколадово ателие и още съоражения за подготовка на професионални кадри в кулинарията и ресторантьорството.
В училище като HRC бъдещите готвачи научават какво ги очаква в света на професионалистите още докато учат. Всеки обучаващ се задължително преминава през два стажа от по шест месеца всеки – в различни ресторанти и хотели в Европа, Близкия Изток и Америка. През двете години в Академията всеки студент изминава средно 20 000 км и практикува в поне 4 различни кухни не по-малко от 2000 часа, като работи под ръководството най-малко на трима главни готвачи, ако не се брои същинското обучение в началото на програмата. Добрият готвач трябва да притежава много и различни умения, знания, талант, характер, лидерство, емоционална интелигентност, широка кулинарна култура – много от това бъдещите готвачи получават по време на обучението си. Създават приятелства и професионални контакти за години напред.
Пътят на развитие в кулинарната индустрия е труден, но много интересен и динамичен. Освен, че осигурява добри възможности за професионално развитие, посредством своята програма, наречена Job guarantee, Академията гарантира, че ако дипломантите й не започнат работа като професионални готвачи до 6 месеца след завършването си, ще им бъде осигурена такава или ще им бъде възстановена част от инвестицията в обучението.