Макадамия
Австралия е континент с изключително разнообразна флора, но вероятно поради особения тип земеделие, което e практикувало местното население и което е изчезнало с изтласкването на аборигените в пустнния център на държавата, много малко растения са навлезли като селскостопански култури в други части на света. Една от тях е макадамията.
Основната част от растителната храна на аборигените се е състояла от събрани корени, семена и плодове, като едни от най-важните в източната част на Австралия са били ядките с много твърда черупка на два вида невисоки дръвчета от род Macadamia. С това име те стават известни по цял свят, след като в средата на 50-те години на миналия век започва тяхното култивиране в родината им.
Естествено разпространени в субтропическите гори по източното крайбрежие на Австралия, макадамовите дръвчета се отличават с елиптичните си вечнозелени лста, разположени на прешлени и дългите съцветия с дребни бели цветчета, които много охотно се посещават от пчели. По-късно, след края на цъфтежа, се появяват и топчестите плодове със заострено връхче, които над твърдата черупка имат зелена обвивка, подобно на орехите. Ядките във вътрешността са светли и плътни с деликатен вкус. Съдържанието на мазнини е много високо – около 75%. Важното е обаче, че на 100 г ядки се падат около 60 г мононенаситени мазнини – тоно тези, които са отговорни за благоприятни липиден баланс на човешкия организъм и се препоръчват от Световната здравна организация за здравословен режим на хранене стига да са до 30% от енергийната стойност на храната за деня.
Пет са държавите, които са водещите производители на макадамия. На първо място, разбира се е Австралия, следвана от Южна Африка, САЩ (Хавай), Кения и Малави. Вкусните ядки масово се предлагат печени и осолени, но за щастие България е пощадена от това и макадамията у нас е сурова. Е, цената ѝ е висока (около 50 лв за килограм), но изключително ръчният добив и трудната обработка, поради извънредно твърдата черупка, и отдалечените места на отглеждане оправдават тази стойност.
В кулинарията макадамията се използва подобно на всички останали ядки от дървета, като придава на храната своя специфичен вкус и хрупкавост. Комбинацията с шоколад вече е класическа и се прилага все по-често.
Белгийски шоколад с макадамия от Австралия може да намерите в онлайн магазина за вкусове и аромати Vintage Club.