Домашна извара с чатни от къпини и праскови
Съчетанието от извара, ядки и плодове навява мисли за десерт. Но в случая предложението е за вкусни солени хапки от панирана извара, обогатени с ядки и гарнирани с „лютеница“ от къпини и праскови. С тази рецепта ще откриете още едно превъплъщение на любимия за мнозина млечен продукт.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за домашната извара:
- 2 л пълномаслено прясно мляко
- 200 мл сметана 35%
- 100 мл лимонов сок
- за панировката:
- 1 яйце
- 1 ч. л. кайенски пипер
- ½ ч. л. сол
- 2 с. л. олио
- 100 г макадамия или бадеми, счукани
- за чатнито:
- 300 г къпини
- 300 г праскови, обелени и нарязани на ситно
- 1 с. л. олио
- 1 малка глава червен лук, ситно нарязана
- 1 с. л. черен синап
- 1 скилидка чесън, пресован
- 1 люта чушка, ситно нарязана
- 1 с. л. фино настърган пресен джинджифил
- 100 г захар
- 50 мл ябълков оцет
-
½ ч. л. морска сол
Начин на приготвяне
- 1.
За изварата млякото се смесва със сметаната и се слага да заври на тих огън, като се разбърква, за да не загори. Постепенно се налива лимоновият сок. Щом започне да се пресича, се маха от огъня. Охлажда се и се слага в хладилник за 6 часа. Налива се в сито, застлано с двоен слой марля или тензух. Щом се отцеди, краищата на марлята се завиват и пристягат. Отгоре се поставя чиния и се притиска с тежест, за да се изцеди и втвърди. Слага се в хладилник, притиснато за още 6 часа. Развива се и с тънък остър нож се нарязва на резени.
- 2.
За чатнито олиото се загрява и в него се разбъркват лукът, синапът, чесънът, лютата чушка и джинджифилът. Слагат се плодовете и се разбъркват заедно със захарта, оцета и солта. Всичко се вари 15-20 мин. или докато се сгъсти.
- 3.
Яйцето се разбива с кайенския пипер и солта. Парчетата извара се топват в яйцето и след това в ядките. Слагат се върху хартия за печене, поръсват се със зехтин и се запичат 10-15 мин. на 220° С или докато ядките се зачервят.
- 4.
Запечените сиренца се сервират със соса.
-