Кардамон
По западното крайбрежие на Индия в продължение на 1600 км се простира планинската верига Западни Гхати. Влажни и изобилни тропически гори са покривали някога изцяло планините, преди да бъдат унищожени от човека. Но и сега в малкото запазени части могат да се видят високите почти 4 м наподобяващи бамбук растения Elettaria cardamomum, чиито изсушени зеленикави плодове, пълни с многобройни семена, познаваме като подправката кардамон. В подобни влажни гори див кардамон се среща и на остров Шри Ланка.
Отдавна са отминали времената, когато ценната подправка е била добивана само от тези места. Обширни плантации от растението освен в родните Индия и Шри Ланка има и в Гватемала и Танзания.
Древните египтяни са дъвчели дребните кафяви семена, за да почистят зъбите си. Елините и римляните, освен в храната си, са използвали кардамона и за направата на парфюми. Макар основното предназначение на растението в древна Индия да е било чисто медицинско, сега трудно ще се намери рецепта от богатата и многолика индийска кухня, която да не изисква сладкия, леко намекващ за лимон аромат. Гарам масала, незаменимата за ястия от Северна Индия смес от подправки, разчита на „сладките“ кардамон, канела и карамфил допълващо да контрастират със „солените“ кимион и кориандър.
Въпреки че, както казват, индийският субконтинент ухае на кардамон, най-големите му потребители са арабските държави. Известна е страстта и почитта на арабите към кафето, но фактът, че в една чашка количеството едро смлян кардамон е задължително по-голямо от това на кафеените зърна може да озадачи повечето хора. За да станат нещата още по-странни, в някои рецепти горещо се препоръчва и използването на шафран.
Неочаквано другите народи, пристрастени към кардамона, живеят в страни, пресечени от Арктичекия кръг. Преди около хиляда години викингските кораби достигнали пристанищата на Константинопол и се завърнали по сегашните брегове на Швеция и Норвегия, натоварени с непознати по тези места подправки. Оттогава се развива и кардамоновата "пристрастеност“ на скандинавците. Независимо дали в сладки хлябове, коледни курабийки или кюфтета, характерният аромат може да се усети навсякъде по северния полуостров.
Такава многостранна употреба на кардамона естествено води до силно желание за кулинарни експерименти, но внимавайте с комбинациите и пропорциите. Често интензивният му аромат и вкус може неприятно и безвъзвратно да заличи сензорното присъствие на основните продукти в ястието.