Начало За нас Реклама Контакти

Киш с аспержи и синьо сирене

Снимка за Киш с аспержи и синьо сирене
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Типично френско ястие, кишът носи целия заряд на прословутата галска кулинария. Аспержите и синьото сирене пък са от най-обичаните продукти в тази страна. Съчетайте ги и им се насладете с чаша совиньон блан и/или семийон!

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за кората:
  • 2 ч. ч. брашно
  • 1 с. л. царевичен грис
  • 200 г краве масло
  • ½ ч. л. сол
  • 2-3 с. л. ледена вода
  • за пълнежа:
  • 10 стръка аспержи
  • 150 г синьо сирене
  • 2 яйца
  • 150 мл сметана
  • 3 с. л. белени тиквени семки

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява и се смесва с гриса и солта. Маслото се стрива на трохи с брашнената смес. Добавя се ледената вода, за да се получи тесто, но не бива да се меси дълго. Бързо се оформя топка, увива се във фолио и се слага за 20 мин. в хладилника. Разточва се върху набрашнена повърхност и се слага на дъното на подходяща форма за печене. Оформя се ръбче, а излишното тесто се изрязва. Набожда се с вилица и се слага да се пече в загрята фурна на 190° С за 10 мин.

  2. 2.

    Аспержите се обелват с картофобелачка, подрязват се в основата и се слагат да се подварят за 4 мин. във вряща подсолена вода. Прецеждат се, подсушават се и се подреждат върху изпеченото тесто. Отгоре се натрошава сиренето.

  3. 3.

    Яйцата се разбиват със сметаната и с тях се заливат аспержите. Отгоре се поръсва със семките и кишът се запича 25 мин. Сервира се топъл или студен със зелена салата.


Подходящи типове вина
Апр. 2009
Още подобни рецепти
Коментари