Тарти от картофи с печурки и лешников сос
Интересните и вкусни картофени купички са добър начин да впечатлите у дома близките и приятелите си - тартите са с ефекта на ястие от висшата кухня, без да изискват скъпи и специални продукти или пък сложни техники.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 големи картофа
- 250 г печурки, нарязани на резенчета
- 1 ч. л. мента, ситно нарязана
- 2 с. л. праз или зелен лук, ситно нарязани
- 1 люта чушка, по желание
- 3 с. л. зехтин
- 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 ч. л. масло за формичките
- сол и черен пипер на вкус
- за соса:
- 1 жълтък
- 80 мл сметана
- 80 мл прясно мляко
- 40 г лешници, ситно смлени
- за гарниране:
- 50 г сирене пекорино, грана падано или пармиджано
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват и с белачка за зеленчуци се нарязват на много тънки кръгчета. Посоляват се и се разбъркват с 1 с. л. от зехтина. Разпределят се по дъното и стените на алуминиеви купички или метални форми за мъфини, застлани с хартия за печене и намазани с масло. Трябва да се получат купички от картофите. Запичат се за 10 мин. във фурната на 180 Сº.
- 2.
Останалият зехтин се сгорещява и в него се слага чесънът, разбърква се и веднага се сипват гъбите. Посоляват се и се разбъркват, докато водата се изпари. Прибавят се магданозът и мащерката. Подправят се с черен пипер на вкус. Сместа се сипва в картофените купички и се пече около 10 мин. във фурна загрята на 180 Сº.
- 3.
За соса сметаната, млякото и лешниците се слагат да заврат. Горещата смес се налива при непрекъснато разбъркване към разбития жълтък. Връща се на огъня на водна баня и се бърка, докато леко се сгъсти. Подправя се със сол и пипер на вкус. Прецежда се.
- 4.
За гарниране сиренето се настъргва на ситно ренде и се поръсва на тънък слой върху хартия за печене. Отгоре може да се поръси с едро счукан черен пипер. Пече се около 2 мин. на 190 Сº, докато се стопи и леко се зачерви. Охлажда се и, като се втвърди, се поднася заедно със соса и тартите.