Начало За нас Реклама Контакти

Тарти от картофи с печурки и лешников сос

Снимка за Тарти от картофи с печурки и лешников сос
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Интересните и вкусни картофени купички са добър начин да впечатлите у дома близките и приятелите си - тартите са с ефекта на ястие от висшата кухня, без да изискват скъпи и специални продукти или пък сложни техники.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 големи картофа
  2. 250 г печурки, нарязани на резенчета
  3. 1 ч. л. мента, ситно нарязана
  4. 2 с. л. праз или зелен лук, ситно нарязани
  5. 1 люта чушка, по желание
  6. 3 с. л. зехтин
  7. 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
  8. 1 ч. л. масло за формичките
  9.  сол и черен пипер на вкус
  10. за соса:
  11. 1 жълтък
  12. 80 мл сметана
  13. 80 мл прясно мляко
  14. 40 г лешници, ситно смлени
  15. за гарниране:
  16. 50 г сирене пекорино, грана падано или пармиджано

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите се обелват и с белачка за зеленчуци се нарязват на много тънки кръгчета. Посоляват се и се разбъркват с 1 с. л. от зехтина. Разпределят се по дъното и стените на алуминиеви купички или метални форми за мъфини, застлани с хартия за печене и намазани с масло. Трябва да се получат купички от картофите. Запичат се за 10 мин. във фурната на 180 Сº.

  2. 2.

    Останалият зехтин се сгорещява и в него се слага чесънът, разбърква се и веднага се сипват гъбите. Посоляват се и се разбъркват, докато водата се изпари. Прибавят се магданозът и мащерката. Подправят се с черен пипер на вкус. Сместа се сипва в картофените купички и се пече около 10 мин. във фурна загрята на 180 Сº.

  3. 3.

    За соса сметаната, млякото и лешниците се слагат да заврат. Горещата смес се налива при непрекъснато разбъркване към разбития жълтък. Връща се на огъня на водна баня и се бърка, докато леко се сгъсти. Подправя се със сол и пипер на вкус. Прецежда се.

  4. 4.

    За гарниране сиренето се настъргва на ситно ренде и се поръсва на тънък слой върху хартия за печене. Отгоре може да се поръси с едро счукан черен пипер. Пече се около 2 мин. на 190 Сº, докато се стопи и леко се зачерви. Охлажда се и, като се втвърди, се поднася заедно със соса и тартите. 


Подходящи типове вина
Авг. 2015
Още подобни рецепти
Коментари