Кюфтенца от моркови с халуми
Сладко-солените кюфтенца от тази рецепта са чудесен пример за разнообразните роли, в които могат да се превъплътят морковите.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г сирене халуми или зрял овчи кашкавал
- 400 г моркови, обелени и настъргани на едро ренде
- 3 стръка пресен лук, ситно нарязани
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 3 яйца
- 3 с. л. брашно
- 2 щипки смлени семена от резене, по желание
- 3 с. л. зехтин
- рукола или зелена салата за поднасяне
- 12 пъдпъдъчи яйца, по желание
- за дресинга:
- 60 мл зехтин
- 2 с. л. балсамов оцет
- 1 ч. л. мед
- 1 малка скилидка чесън, пресована
- 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
Начин на приготвяне
- 1.
100 г от сиренето се настъргват и се смесват с морковите, лука, магданоза, яйцата, брашното и черен пипер на вкус. Оформят се 10 - 12 плоски кюфтенца, които се слагат върху хартия за печене за 40 мин. в хладилника, за да се стегнат.
- 2.
Останалото сирене се нарязва на тънки резенчета и се запича в загрят грил-тиган от двете страни.
- 3.
В 1 с. л. загрят в тиган зехтин се слагат кюфтенцата да се зачервят от двете страни.
- 4.
Яйцата се слагат в тиган с капка зехтин на умерен огън, докато се втвърди белтъкът.
- 5.
Подреждат се по 3 кюфтенца, като между тях се слагат парче сирене, зелени листа и отгоре се поставя по едно яйчице. Сервират се с дресинга от всички разбити заедно продукти.
Халуми е прясно овче или козе сирене от о-в Кипър, в което много често са добавени нарязани листа джоджен.