Начало За нас Реклама Контакти

Баклава с карамелови круши

Снимка за Баклава с карамелови круши
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Баклавата е един от традиционните десерти на Бъдни вечер. Но къде е казано, че трябва да бъде само с орехи и сервирана с лепкав захарен сироп. Опитайте нашия вариант с пресни круши и сушени смокини.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 3 листа фини кори за баница
  • 1 ч. ч. смлени орехи
  • 3 с. л. захар на кристали
  • 1 щипка канела
  • 1 щипка бахар
  • 1 щипка карамфил
  • 5 с. л. разтопено масло
  • за плънката:
  • 4 круши
  • 1 с. л. стафиди
  • 2 сушени смокини, нарязани на ситно
  • 4 с. л. кафява захар
  • 1 щипка канела

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се захарта, орехите, канелата, бахарът и карамфилът. Първата кора се намазва добре с разтопено масло, поръсва се обилно с ореховата смес, покрива се с втората кора, намазва се с масло, поръсва се с ореховата смес. Покрива се с последната кора, намазва се с масло, поръсва се с пудра захар. Корите се слагат в тава върху хартия за печене, покриват се с още един лист хартия за печене и се притискат с още една тава. Слагат се в хладилника за 30 мин. Щом се охладят, се изрязват на кръгове или квадрати. Пекат се на 180°С за около 6 мин.

  2. 2.

    Крушите се обелват и се нарязват на малки кубчета, 1 с. л.от маслото се слага да се разтопи заедно със захарта и канелата. Слагат се крушите, стафидите и смокините и се разбъркват, докато леко се карамелизират.

  3. 3.

    Баклавата се оформя, като между три кръгчета кори се слага по лъжица от карамелизираните круши. Отгоре се поръсва с пудра захар и канела.


Подходящи типове вина
Дек. 2007
Още подобни рецепти
Коментари