Баклава с карамелови круши
Баклавата е един от традиционните десерти на Бъдни вечер. Но къде е казано, че трябва да бъде само с орехи и сервирана с лепкав захарен сироп. Опитайте нашия вариант с пресни круши и сушени смокини.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 листа фини кори за баница
- 1 ч. ч. смлени орехи
- 3 с. л. захар на кристали
- 1 щипка канела
- 1 щипка бахар
- 1 щипка карамфил
- 5 с. л. разтопено масло
- за плънката:
- 4 круши
- 1 с. л. стафиди
- 2 сушени смокини, нарязани на ситно
- 4 с. л. кафява захар
- 1 щипка канела
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се захарта, орехите, канелата, бахарът и карамфилът. Първата кора се намазва добре с разтопено масло, поръсва се обилно с ореховата смес, покрива се с втората кора, намазва се с масло, поръсва се с ореховата смес. Покрива се с последната кора, намазва се с масло, поръсва се с пудра захар. Корите се слагат в тава върху хартия за печене, покриват се с още един лист хартия за печене и се притискат с още една тава. Слагат се в хладилника за 30 мин. Щом се охладят, се изрязват на кръгове или квадрати. Пекат се на 180°С за около 6 мин.
- 2.
Крушите се обелват и се нарязват на малки кубчета, 1 с. л.от маслото се слага да се разтопи заедно със захарта и канелата. Слагат се крушите, стафидите и смокините и се разбъркват, докато леко се карамелизират.
- 3.
Баклавата се оформя, като между три кръгчета кори се слага по лъжица от карамелизираните круши. Отгоре се поръсва с пудра захар и канела.