Начало За нас Реклама Контакти

Пържени царевични питки със свинско месо

Снимка за Пържени царевични питки със свинско месо
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тези питки идват от Латинска Америка или по-точно от Гватемала. Енчиладас пепинас, чиласкитас, такос, тортиляс - това са наименованията на царевичните питки в различните райони. В приготовлението им също има известни разлики.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за питките:
  • 1 кг замразена царевица
  • 5-6 с. л. масло
  • за плънката:
  • 1 свински джолан
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч. л. сол
  • 1 морков
  •   черен пипер на вкус
  • 1 ч. л. олио
  • за туршията:
  • 6 моркова, нарязани на пръчици или настъргани
  • 1 глава цвекло, нарязано на тънки филии
  • ¼ зелка, нарязана на тънки ивици
  • 5 с. л. оцет
  • 5 с. л. олио
  • 1 ч. л. риган
  • 1 ч. л. чубрица
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч. л. сол
  • за соса:
  • 3 глави лук
  • 3 скилидка чесън
  • 500 г пресни домати или от консерва
  • 1 люта чушка
  • 1 с. л. олио
  • за гарниране:
  • 2 сварени яйца
  • 100 г кашкавал
  • 1 зелена салата

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Туршията се приготвя предишния ден. Всички зеленчуци и подправки се смесват и се слагат в буркан или покрит съд на стайна температура.

  2. 2.

    Джоланът се сварява, като се покрива с вода, прибавят се солта, нарязаният на едро морков и дафиновият лист. Когато месото се свари, се нарязва на ситно и се запържва с малко олио и черен пипер.

  3. 3.

    Царевицата се размразява и се пасира. Посолява се на вкус. С ръце се правят 12 плоски питки с диаметър 15 см., които се запичат от двете страни в сух тиган. Покриват се с кърпа.

  4. 4.

    Лукът, чесънът, доматите и лютата чушка се обелват и се пасират. Полученият сос се слага в сгорещеното олио за 2-3 мин. и се посолява на вкус.

  5. 5.

    Преди сервиране питките се запържват в сгорещеното масло, за да станат хрупкави.

  6. 6.

    В чиния за сервиране се подреждат по 3 питки, като между тях се слагат листо зелена салата, слой месо, 1-2 лъжици сос, слой туршия. Най-отгоре се слага ситно нарязано яйце и настърган кашкавал.


Ян. 2005
Още подобни рецепти
Коментари