Дрезденски коледен кейк - Christstollen
Дрезденският коледен сладкиш кристщолен е връх на саксонското сладкарско изкуство. Още през ХVІ век саксонските управници изпращали на приятелите си като дар за Коледа този невероятно вкусен сладкиш от брашно, масло, захар и стафиди. Днес дрезденските коледни щолени пътуват навсякъде по света във вакуумни опаковки. Странната форма на сладкиша напомня за пелените на новородено бебе. В миналото сладкишът не се е нарязвал до 28 декември, в памет на клането на младенците от цар Ирод в Йерусалим.
СъставНеобходими продукти за 12-14 порции
- 700 г брашно
- 250 г масло
- 125 мл топло мляко
- 3 с. л. захар
- 1 к. л. ванилия
- 1 яйце
- 100 г захаросана портокалова и лимонова кора
- 1 с. л. настъргана лимонова кора
- 200 г нарязани бадеми
- 250 г стафиди
- 1 к. л. сол
- 40 г мая за хляб
- 1 с. л. ром
- 1 щипка канела
- за намазване:
- 50 г масло
- 50 г пудра захар
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява в купа, прави се в него кладенче и вътре се слагат яйцето, захарта, разтопеното масло, топлото мляко, маята, ванилията, канелата, лимоновата кора и солта. Всичко се омесва добре и се прибавят захаросаните кори, ядките и маринованите в рома стафиди. Отново се омесва. Трябва да се получи твърдо, но еластично тесто. Ако има нужда, се прибавя малко топло мляко или брашно. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса 2 часа на топло.
- 2.
Върху набрашнена повърхност тестото се оформя на елипса, разточва се дебело и се прегъва на две, слага се в тавичка, намазва се с вода и се слага да втаса за втори път. След като втаса, тестото се слага в средата на фурната да се пече около 15 мин. на 200°С и още около час на 180°С, докато почервенее добре. Ако почервенява прекалено бързо, се покрива с алуминиево фолио. Още горещ, сладкишът се намазва обилно с масло и се поръсва с пудра захар.