Зелник с праз, маслини и гъби
Традиционната българската кухня е богата на тестени изделия, като много от тях се радват на щедри месни и зеленчукови пълнежи. Като тази рецепта с маслини и праз лук.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за тестото:
- 800 г брашно
- 20 г мая за хляб
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 50 мл олио
- 300 мл вода
- за плънката:
- 500 г праз, почистен от зелените части и нарязан на фини кръгчета
- 100 г черни маслини без костилки
- 50 мл олио
- 200 г гъби, нарязани на ситно
- 50 мл вода
- 1 ч. л. лимонов сок
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се размива в 5-6 с. л. хладка вода, прибавят се 2-3 с. л. брашно и захарта. Оставя се да втаса 20 мин. Останалото брашно се пресява, прибавят се в него втасалата мая и водата и се замесва тесто. Разделя се на 3 топки, които се намазват с олио и се оставят да втасат 30 мин. Двете топки се намазват отново с мазнина, слагат се една върху друга и се разточват на кръг, който е по-голям от диаметъра на тавата. Кората се слага в намазана с олио тава.
- 2.
Плънката се приготвя, като в сгорещеното олио се запържва празът, прибавят се гъбите, маслините и водата. Когато водата изври, плънката се подправя със сол, пипер и лимонов сок.
- 3.
Готовият пълнеж се изсипва в тавата. Третата топка се разточва и с нея се покрива тавата. С долната кора се прави ръб. Отгоре се намазва с мазнина или жълтък и се пече в умерена фурна до зачервяване. Зелникът се сервира топъл.
Идея:
Вместо тесто с мая, зелникът може да се приготви с кори за баница. Вместо гъби може да се прибави ориз - ½ ч. ч.ориз и 1 ч. ч. вода. Зелникът става още по-вкусен, ако му се прибави 200 г натрошено сирене.