Зимен сладкиш със сушени плодове и ядки
Фантазия от ядки, сушени плодове и тъмен шоколад, този уханен сладкиш има силно въздействие върху сетивата и предизвиква различни стонове на удоволствие - от "Ауу.. до "Ммм..." или просто мечтателни въздишки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 150 г бразилски или обикновени орехи
- 120 г белени бадеми
- 100 г лешници
- 150 г сушени кайсии
- 100 г сушени червени боровинки
- 100 г сушени ябълки
- 100 г сушени круши
- 100 г фурми
- 200 г тъмен шоколад, ситно нарязан или настърган
- ⅔ ч. ч. брашно с набухватели
- 2 големи яйца
- ½ ч. ч. кафява захар
- 125 г меко масло
- 1 с. л. портокалов ликьор или ром
- за глазиране:
- 4 с. л. мармалад от кайсии
- 1 с. л. портокалов ликьор или коняк
- коктейлни череши, ядки и сушени плодове за гарниране
-
Начин на приготвяне
- 1.
Запазват се по няколко от сушените плодове и ядките за украса. Ядките се слагат с 1 с. л. от захарта да се смелят едро или се нарязват. Разбъркват се с нарязаните сушени плодове, шоколада и пресятото брашно.
- 2.
Яйцата се разбиват с останалата захар на пяна и се прибавя маслото. Добавят се при ядките, заедно с ликьора.
- 3.
Сладкишът се сипва в тавичка 30 х 20 см, застлана с хартия за печене. Притиска се добре с влажна ръка. Пече се на 165° С за около 1 час. Оставя се в тавата за 20 мин. и се обръща да се охлади. Така приготвен, сладкишът може да се намаже с ром или коняк, да се увие в прозрачно фолио и след това в алуминиево и да се съхранява в хладилника 2-3 седмици.
- 4.
Преди сервиране се нарязва на парчета. Мармаладът от кайсии се загрява заедно с ликьора. Намазва се сладкишът, поръсва се със запазените плодове и ядки, които също се намазват с глазурата.