Зелник с пресен лук и извара
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 20 г прясна мая
- 1 ч. л. мед
- 250 мл хладка вода
- 1 яйце
- 1 ч. л. сол
- 500 г брашно
- за пълнежа:
- 3 връзки зелен лук
- 2 яйца
- 200 г извара
- ½ ч. л. самардала или сол на вкус
- за заливане:
- 70 г масло
- 1 с. л. брашно
- 1 ч. л. прясна мащерка
-
морска сол за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря във водата, прибавят се медът и 2 с. л. от брашното. Оставя се за 10 мин., за да втаса.
- 2.
Брашното се пресява и се разбърква със солта, в средата му се прави кладенче и в него се сипват втасалата мая и яйцето. Разбърква се с дървена лъжица, докато се оформи тесто. Меси се около 10 мин., докато стане гладко и еластично. Разделя се на две топки. Оставя се да втасва 60 мин..
- 3.
За пълнежа лукът се нарязва, слага се в гевгир и се залива бавно с 2 л кипяща вода. Подсушава се и се разбърква с яйцата, изварата и самардалата.
- 4.
Всяка топка тесто се разточва на кора с диаметъра на тавата – 26 см. Първата кора се слага на дъното на тава, намазана с масло, отгоре се слага пълнежът и се покрива с втората кора. Оставя се да втасва 1 час.
- 5.
Маслото се стопява, добавят се брашното и мащерката и се разбъркват за минута на тих огън.
- 6.
Зелникът се нарязва на квадратчета, залива се с горещото масло и се оставя да втасва още 15 мин. Поръсва се със солта. Слага се в загрята на 220˚ С фурна да се пече 15 мин., като се пръска с пулверизатор в началото на печенето и се допича на 200° С, докато се зачерви.