Зеленчукови тарталети
Ако ви предстои празничен повод, който искате да отбележите с комбинация от вкусни хапки, възползвайте се от това предложение. В него пъстрият букет от зеленчуци е допълнен с кашкавал и поднесен в хрупкава кошничка от маслено тесто.
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- за тестото:
- 150 г брашно
- 75 г масло
- 1 жълтък
- 1-2 с. л. ледена вода
- за плънката:
- 1 морков, нарязан на малки кубчета
- 2 с. л. консервирана или замразена царевица
- ½ ч. ч. розички броколи
- 1 с. л. нарязан магданоз
- 100 г грах
- 1 стрък зелен лук, нарязан на ситно
- 1 червена чушка, нарязана на ситно
- ½ ч. ч. настърган кашкавал
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се стрива на трохи с брашното. Прибавят се жълтъкът и 1 с.л. ледена вода. Бързо се оформя на топка и се слага да почине 30 мин. в хладилника.
- 2.
Охладеното тесто се разточва върху набрашнена повърхност на лист с дебелина 2 мм. Разточеният лист се навива около точилката и се развива върху намаслените формички за тарталетки. Точилката се притиска върху формичките с тестото така, че то да отреже. С пръсти се разстила добре по стените на формичките. Набожда се с вилица и се слагат да се пекат в загрята фурна на 180°С за около 10-12 мин. Или докато леко порозовеят. Щом изстинат, се изваждат от формите.
- 3.
Морковите, царевицата, броколите и грахът се бланшират за 3-4 мин. във вряща подсолена вода. Отцеждат се.
- 4.
Смесват се бланшираните зеленчуци, чушката, лукът, магданозът и кашкавалът. Всичко се подправя със сол, пипер и лимонов сок. По желание могат да се добавят и нарязано сирене или месо от пушено пиле. Тарталетките се запичат за 10 мин. на 180°С или докато се разтопи кашкавалът.
Идея! Вместо с кашкавал, плънката може да се направи с 1/2 ч.ч. сос бешамел.