Зеленчукови рози
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 тъмнозелени или жълти тиквички
- 4 малки чушки долма
- 1 патладжан
- 4 с. л. крем-сирене
- 2 с. л. маслинена паста или ситно нарязани маслини
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквичките и патладжанът се нарязват на тънки кръгчета. Кръгчетата патладжан се слагат за 20 мин. в 1 л студена вода, в която са разтворени 2 с. л. морска сол. Измиват се и се подсушават.
- 2.
Чушките се почистват от семките и се запичат във фурната, предварително загрята на 200° С за 10 - 15 мин.
- 3.
Тиквичката и патладжанът се намазват с четка със зехтин и се запичат на грил тиган, докато се зачервят от двете страни.
- 4.
Крем-сиренето се разбърква, за да стане по-меко.
- 5.
Изпечените кръгчета тиквичка и патладжан се нареждат едно до друго, като се застъпват и се редуват. За една роза са необходими 5-6 кръгчета. Отгоре се намазва слой от маслинената паста и слой от шприцовано крем сирене. Всичко се навива на руло.
- 6.
Полученото руло се слага в центъра на запечената чушка. Зеленчуковите рози може да се поднесат с песто или винегрет.