Зеленчукова супа с хрупкави къри звездички
Азиатските вкусови мотиви като джинджифила, кокосовото мляко и кърито в тази богата супа я правят много подходяща за обяд или дори вечеря в хладни и студени дни. Не забравяйте и за нейната звездна презентация, която със сигурност ще блести на всеки празник.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1,5 л зеленчуков бульон
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 500 г моркови, нарязани на кръгчета
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 2 картофа, обелени и нарязани на кубчета
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 200 мл кокосово мляко
- сок от лайм или лимон на вкус
- за хрупкавите къри звездички:
- 1 яйце
- 1 ч. л. захар
- 1 с. л. олио
- 1 ч. л. къри
- ½ ч. ч. брашно
- ⅓ ч. л. сол
- 200 мл прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заври бульонът с джинджифила. Добавят се морковите, празът, картофите и чесънът.
- 2.
Когато зеленчуците омекнат, се слага кокосовото мляко. Половината от супата може да се пасира и да се добави към другата половина. Подправя се със сок от лайм на вкус.
- 3.
За хрупканите звездички яйцето се разбива със захарта, добавят се олиото, пресятото брашно, кърито и солта, разбърква се добре и се налива млякото.
- 4.
В загрят тиган, намазан с олио, се слага по 1 с. л. от сместа и се изпичат палачинки само от едната страна. С форма за сладки се изрязват звезди или други форми.
- 5.
Звездичките се слагат за 8 - 10 мин. в тавичка във фурна, загрята до 180° С, докато ръбовете се зачервят. Охлаждат се в тавата и се поднасят със супата.