Зеленчукова пита от Крит
Каним ви на кулинарно пътешествие до слънчевия остров Крит. Можете да се пренесете там, като приготвите това богато на вкусове лятно ястие, в което тиквичките и картофите са съчетани със сирене фета, много зехтин и аромат на джоджен.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 5 листа кори за баница
- 8 с. л. зехтин
- 1 кг тиквички, нарязани на тънки кръгчета
- 1 кг картофи, нарязани на тънки кръгчета
- 1 връзка джоджен, нарязан на ситно
- 200 мл прясно мляко
- 500 г сирене фета, натрошено
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се слагат за 5 мин. във вряща подсолена вода и се подсушават.
- 2.
Корите се подреждат на дъното на тавичка, като всяка се намазва със зехтин и краищата им се оставят да стърчат навън.
- 3.
Подрежда се ред от половината тиквички, поръсват се с половината джоджен, лъжица зехтин, черен пипер и малко от сиренето. Следва ред картофи, отново джоджен, зехтин, сирене, втори ред тиквички и картофи, като отгоре се завършва със сирене. Всичко се залива с млякото.
- 4.
Краищата на питата се подвиват навътре и се слага да се пече за около 50 мин. на 180˚С или докато омекнат картофите. Сервира се топла.