Начало За нас Реклама Контакти

Зеленчукова пита от Крит

Снимка за Зеленчукова пита от Крит
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - бира

Каним ви на кулинарно пътешествие до слънчевия остров Крит. Можете да се пренесете там, като приготвите това богато на вкусове лятно ястие, в което тиквичките и картофите са съчетани със сирене фета, много зехтин и аромат на джоджен.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 5 листа кори за баница
  • 8 с. л. зехтин
  • 1 кг тиквички, нарязани на тънки кръгчета
  • 1 кг картофи, нарязани на тънки кръгчета
  • 1 връзка джоджен, нарязан на ситно
  • 200 мл прясно мляко
  • 500 г сирене фета, натрошено
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите се слагат за 5 мин. във вряща подсолена вода и се подсушават.

  2. 2.

    Корите се подреждат на дъното на тавичка, като всяка се намазва със зехтин и краищата им се оставят да стърчат навън.

  3. 3.

    Подрежда се ред от половината тиквички, поръсват се с половината джоджен, лъжица зехтин, черен пипер и малко от сиренето. Следва ред картофи, отново джоджен, зехтин, сирене, втори ред тиквички и картофи, като отгоре се завършва със сирене. Всичко се залива с млякото.

  4. 4.

    Краищата на питата се подвиват навътре и се слага да се пече за около 50 мин. на 180˚С или докато омекнат картофите. Сервира се топла.


Юли 2008
Още подобни рецепти
Коментари