Начало За нас Реклама Контакти

Зеленчукова мусака с патладжан

Снимка за Зеленчукова мусака с патладжан
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Макар да сме свикнали да свързваме мусаката с кайма и картофи, съществуват много варианти на популярното ястие. Един от тях е безмесният, в който "липсата" се компенсира от вкусната и богата смес от зеленчуци. Не е изключено тази рецепта да ви хареса много повече от класическата.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • патладжан
  • тиквички
  • 1 с. л. зехтин
  • сварени картофа, нарязани на филийки
  • 1 ч. ч. нарязан спанак
  • 1 ч. ч. сварен кафяв или бял ориз
  • яйца
  • 200 г крем-сирене или извара
  • 2 с. л. кисело мляко
  • 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
  • 1 ч. л. нарязана салвия или мащерка
  • 200 г моцарела или кашкавал
  • домат, нарязан на кръгчета
  • ½ ч. ч. трохи от черен хляб
  • за соса:
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 ч. ч. пресни домати, обелени и нарязани на ситно или от консерва
  • дафинов лист
  • 1 ч. л. риган
  • 2 с. л. нарязан магданоз
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжаните и тиквичките се нарязват по дължина на парчета с дебелина 5 мм. Патладжаните се поръсват обилно със сол и се оставят да постоят 20 мин. Измиват се, подсушават се и заедно с тиквичките се намазват със зехтин. Слагат се да се пекат върху хартия за печене в загрята на 200° С фурна, докато се зачервят от двете страни и омекнат.

  2. 2.

    Спанакът се попарва за 1 мин. във вряща подсолена вода, след което се подсушава.

  3. 3.

    Сосът се приготвя, като в загретия зехтин се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се 2-3 мин. и се добавят доматите, дафиновият лист и риганът. Сместа се оставя да поври около 10 мин., докато се сгъсти. Отстранява се дафиновият лист и се прибавя магданозът. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.

  4. 4.

    Яйцата се разбиват и към тях се прибавят крем сиренето, киселото мляко, салвията, лукът и оризът, като се подправят със сол и черен пипер на вкус.

  5. 5.

    На дъното на топлоустойчив съд за печене се сипват няколко лъжици от доматения сос. Реди се в следната последователност - ред патладжани, ред картофи, яйчна смес, ред спанак, доматен сос. Следват ред тиквички, картофи, яйчна смес и се завършва с доматен сос. Отгоре ястието се покрива с резени моцарела и домати. Слага се да се пече в загрята на 200° С фурна за 30 мин.

  6. 6.

    Хлебните трохи се стриват с 1 ч.л. зехтин, щипка мащерка, малко чесън и се поръсват върху сиренето, след което ястието се запича за 3-4 мин. Мусаката се охлажда, нарязва се и се сервира с прясна салата.

Вариации:
1. Вместо да печете патладжаните и тиквичките, може да ги бланширате за 2-3 мин. в подсолена вода.
2. Може да замените спанака с леко сотирани гъби.

Подходящи типове вина
Авг. 2013
Още подобни рецепти
Коментари