Зеленчукова мусака
Сезонните рецепти са пряко свързани с разнообразието от продукти на пазарските сергии. Затова и тази есенна мусака се прави най-вече от гъби и кореноплоди.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 с. л. зехтин или олио
- 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
- 300 г гъби, нарязани на кръгчета
- 3 моркова, нарязани на кубчета
- 1 резен целина, нарязан на малки кубчета
- 3 картофа, нарязани на кубчета
- 2 домата, обелени и нарязани на кубчета
- 1 кубче MAGGI® Зеленчуков бульон или бульон Телешки ребърца
- 1 ч. л. мащерка
- 1 ч. л. риган
- за заливката:
- 4 яйца
- 2 ч. ч. кисело мляко
- 200 г настърган кашкавал
- 2 с. л. копър и магданоз, нарязани на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
В сгорещеното олио се задушава празът, след 3-4 мин. се добавят гъбите, морковите и целината, картофите и 3-4 с. л. вода. Когато течността изври, се слагат доматите, кубчето MAGGI® Зеленчуков бульон, мащерката и риганът. Отново се слага да поври 10 - 15 мин. или докато зеленчуците омекнат.
- 2.
Сместа се сипва в тавичка. Разбиват се яйцата, добавят се киселото мляко, кашкавалът и копърът. Залива се зеленчуковата смес и се запича за 20 - 30 мин. на 180˚ С, докато се зачерви.