Запечени праскови с плънка от хляб Бонус
В разгара на прасковения сезон ви предлагаме нетрадиционен начин да се насладите на тези плодове. Съчетанието от какао, бадеми, ароматен алкохол и, разбира се, праскови разкрива пълния си вкусов потенциал при нетипичната, но много удачна топлинна обработка.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 6 пресни праскови или от компот
- 2 с. л. меко масло
- 3 филийки хляб "Бонус" класик
- 1 с. л. какао
- 2 с. л. едро смлени бадеми
- 3 с. л. захар
- 50 мл марсала или друго сладко вино или ликьор
- 1 белтък
- 3 с. л. захар за белтъка
- 2 с. л. портокалов или друг плодов ликьор
- 2 с. л. нарязани ядки
Начин на приготвяне
- 1.
Прасковите се обелват и се срязват на половинки. Леко се издълбават с лъжичка. Слагат се с отвора нагоре в намаслена тавичка.
- 2.
Смесват се натрошената среда от хляба, какаото, вътрешността на прасковите, захарта, маслото, смлените бадеми и толкова вино, че да се получи гъста смес. Прасковите се напълват и се пекат се в загрята фурна на 200°С 30 мин.
- 3.
Разбива се белтъкът на сняг. Прибавя се захарта и се разбива още 1-2 мин. Слага се ликьорът. От сместа се сипва върху всяка праскова. Отгоре се поръсват нарязаните ядки. Всичко се запича още 4 мин., или докато белтъкът леко покафенее. Прасковите се сервират със заквасена сметана, ванилов сладолед или изцедено кисело мляко.