Яйчна супа-капучино
СъставНеобходими продукти за 4-6 порции
- за яйчната част:
- 4 жълтъка
- 1 ч. ч. сметана
- 1 ч. ч. прясно мляко
- ½ ч. л. шарен пипер
- сол на вкус
- за пармезановата част:
- 200 г настърган пармезан
- 200 г сметана
- 1 ч. л. червен пипер
- щипка лют пипер или сос, по желание
- за купичките:
- 1 яйце
- 1 с. л. олио
- ½ ч. ч. брашно
- 1 щипка сол
- 200 мл прясно мляко
-
пресен лук за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
За купичките яйцето се разбива, добавят се олиото и пресятото брашно, разбърква се добре и се налива млякото. В загрят тиган, намазан с олио, се слагат по 3 с. л. от сместа и се изпичат кръгли палачинки само от едната страна. Форма за мъфини или малки топлоустойчиви купички се намазват с масло. Поставят се палачинките с изпечената страна надолу, притискат се добре по формата и се пекат 15 мин. във фурна, загрята до 190° С, докато ръбовете се зачервят. Охлаждат се във формите и се изваждат.
- 2.
За пармезановата част на супата сметаната се загрява до 70° С или без да завира. Добавят се пармезанът и пиперът, разбърква се и се оставя да постои за 10 мин. на изключен котлон. Всичко се пасира в блендер и се държи на топло.
- 3.
Жълтъците за яйчната част се разбиват със солта до побеляване. Сметаната и млякото се кипват с пипера и се наливат на тънка струйка върху жълтъците при непрекъснато разбиване. Сместа се разделя на 4-6 порции, налива се в чаши и се слага под уреда за капучино на кафе машина за няколко секунди, докато се затопли и сгъсти.
- 4.
В купичките се сипва първо пармезановата смес и след това яйчната. Гарнират се с пресен лук.