Яйчeна къри салата
Свежо, ароматно и люто. Така може да се опише почти всяко едно ястие от тайландската кухня. Салатата, която ви предлагаме днес, със сигурност притежава и трите качества. Внесете малко екзотична загадъчност в домашната ви кухня и я опитайте!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 твърдо сварени яйца
- 4 стръка зелен лук, нарязани на ситно
- 1 с. л. червено тай къри – паста или на прах
- 4 с. л. гъсто кисело мляко или заквасена сметана
- 2 с. л. нарязан пресен кориандър или 1 ч. л. паста от кориандър
- 200 г спанак
- 2 краставици, нарязани на пръчици
- 1 червена люта чушка, нарязана на тънки кръгчета
- 1 с. л. сусамово олио
- 2 с. л. слънчогледово олио
- 1 ч. л. оризов оцет
- 2 с. л. соев сос
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се обелват и се срязват на две.
- 2.
Олиото се загрява и в него се запържва много леко бялата част на лука. Прибавят се къри пастата, зелената част на лука, кориандърът, млякото и всичко се посолява на вкус.
- 3.
Спанакът се нарязва и се разпределя с краставиците в чиния за сервиране.
- 4.
Смесват се чушката, олиото, оцетът и соевият сос и с получения дресинг се поръсват спанакът и краставицата. Яйцата се слагат върху салатата и се заливат с млечната къри смес. Сервира се веднага.