Яйца по панагюрски
Ето една забележителна общобалканска рецепта, която в българския си, обогатен с бяло сирене вариант, е достигнала истински кулинарен връх. Тази плътна и наситена млечно-яйчена комбинация с апетитна запръжка от масло и червен пипер дори може да се приеме за нещо като вкусов символ на родната храна сред безмесните ястия.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 12 яйца
- 1,5 л вода
- 1 с. л. оцет
- 200 г сирене, натрошено
- 400 г изцедено кисело мляко
- 1 скилидка чесън
- 4 с. л. масло
- 1 ч. л. червен пипер
- нарязан магданоз и пресен лук за гарниране
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Водата се слага в дълбок тиган да заври заедно с оцета и малко сол. Оставя се да къкри. Яйцата се счупват едно по едно във водата и се заливат с помощта на лъжица с нея, докато белтъкът побелее и жълтъкът почти се втвърди. Изваждат се с решетеста лъжица и висящите парчета белтък се изрязват.
- 2.
В чинии за сервиране се слага по лъжица от натрошеното сирене. Отгоре се поставят по три яйца.
- 3.
Маслото се сгорещява и в него се слага червеният пипер, разбърква се и топлите яйца се заливат. Гарнират се с киселото мляко, в което са добавени чесънът и щипка сол. Поръсват се със ситно нарязан магданоз и пресен лук.