Начало За нас Реклама Контакти

Яйца по панагюрски

Снимка за Яйца по панагюрски
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ето една забележителна общобалканска рецепта, която в българския си, обогатен с бяло сирене вариант, е достигнала истински кулинарен връх. Тази плътна и наситена млечно-яйчена комбинация с апетитна запръжка от масло и червен пипер дори може да се приеме за нещо като вкусов символ на родната храна сред безмесните ястия.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 12 яйца
  • 1,5 л вода
  • 1 с. л. оцет
  • 200 г сирене, натрошено
  • 400 г изцедено кисело мляко
  • 1 скилидка чесън
  • 4 с. л. масло
  • 1 ч. л. червен пипер
  •  нарязан магданоз и пресен лук за гарниране
  •  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Водата се слага в дълбок тиган да заври заедно с оцета и малко сол. Оставя се да къкри. Яйцата се счупват едно по едно във водата и се заливат с помощта на лъжица с нея, докато белтъкът побелее и жълтъкът почти се втвърди. Изваждат се с решетеста лъжица и висящите парчета белтък се изрязват.

  2. 2.

    В чинии за сервиране се слага по лъжица от натрошеното сирене. Отгоре се поставят по три яйца.

  3. 3.

    Маслото се сгорещява и в него се слага червеният пипер, разбърква се и топлите яйца се заливат. Гарнират се с киселото мляко, в което са добавени чесънът и щипка сол. Поръсват се със ситно нарязан магданоз и пресен лук.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2010
Още подобни рецепти
Коментари