Начало За нас Реклама Контакти

Ягодово-ментов чийзкейк

Снимка за Ягодово-ментов чийзкейк
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Какао, мента и ягоди - три вкуса, които сами по себе си са великолепни, но в комбинация просто правят света едно много по-добро място.

СъставНеобходими продукти за 8 парчета

  • за основата:
  • 300 г шоколадови маслени бисквити
  • 150 г меко масло
  • за ментовия пълнеж:
  • 2 с. л. желатин
  • 4 с. л. вода
  • 200 г крем-сирене
  • 200 г заквасена сметана
  • 200 г течна сметана
  • 50 мл зелен ментов ликьор
  • 3 с. л. пудра захар
  • 2 белтъка
  • 2 с. л. захар на кристали
  • за гарниране:
  • 100 г разтопен тъмен шоколад
  • 500 г ягоди, нарязани на филийки
  • за глазурата:
  • 1 с. л. желатин
  • 200 г цели ягоди
  • 2 с. л. конфитюр от ягоди

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Бисквитите се смилат и се смесват с мекото масло. Сместа се притиска плътно по дъното на форма за печене с подвижни стени, застлана с хартия за печене. Запича се за 15 мин. във фурна загрята до 180° С и се охлажда.

  2. 2.

    Желатинът за ментовия слой се разбърква с водата и когато набъбне се разтопява в микровълновата фурна или на водна баня.

  3. 3.

    Крем-сиренето се разбива заедно с двата вида сметана, ментата и пудрата захар.

  4. 4.

    Белтъците се разбиват на сняг със захарта на кристали. Добавят се към ментовата смес. Слага се желатинът, разбърква се добре и се сипва върху кората. Охлажда се, докато се втвърди.

  5. 5.

    Сладкишът се намазва с шоколада и върху него се подреждат резенчетата ягоди.

  6. 6.

    Желатинът за глазурата се накисва с 4 с. л. студена вода и се разтопява в микровълновата фурна или на водна баня. Целите ягоди се пасират с конфитюра и 100 мл топла вода, добавя се желатинът и с тази глазура се заливат резенчетата ягоди. Сладкишът се охлажда.

Юни 2010
Още подобни рецепти
Коментари