Ягодово-ментов чийзкейк
СъставНеобходими продукти за 8 парчета
- за основата:
- 300 г шоколадови маслени бисквити
- 150 г меко масло
- за ментовия пълнеж:
- 2 с. л. желатин
- 4 с. л. вода
- 200 г крем-сирене
- 200 г заквасена сметана
- 200 г течна сметана
- 50 мл зелен ментов ликьор
- 3 с. л. пудра захар
- 2 белтъка
- 2 с. л. захар на кристали
- за гарниране:
- 100 г разтопен тъмен шоколад
- 500 г ягоди, нарязани на филийки
- за глазурата:
- 1 с. л. желатин
- 200 г цели ягоди
- 2 с. л. конфитюр от ягоди
Начин на приготвяне
- 1.
Бисквитите се смилат и се смесват с мекото масло. Сместа се притиска плътно по дъното на форма за печене с подвижни стени, застлана с хартия за печене. Запича се за 15 мин. във фурна загрята до 180° С и се охлажда.
- 2.
Желатинът за ментовия слой се разбърква с водата и когато набъбне се разтопява в микровълновата фурна или на водна баня.
- 3.
Крем-сиренето се разбива заедно с двата вида сметана, ментата и пудрата захар.
- 4.
Белтъците се разбиват на сняг със захарта на кристали. Добавят се към ментовата смес. Слага се желатинът, разбърква се добре и се сипва върху кората. Охлажда се, докато се втвърди.
- 5.
Сладкишът се намазва с шоколада и върху него се подреждат резенчетата ягоди.
- 6.
Желатинът за глазурата се накисва с 4 с. л. студена вода и се разтопява в микровълновата фурна или на водна баня. Целите ягоди се пасират с конфитюра и 100 мл топла вода, добавя се желатинът и с тази глазура се заливат резенчетата ягоди. Сладкишът се охлажда.