Ягодови пастички
Време е да се възползвате от прекрасния пролетен плод – ягодата, която е идеална за консумация не само в суров вид, но и в различни десерти. Предлагаме ви сочни и леки пастички, в които ягодовият вкус изпъква на фона на нежен млечен крем.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за блата:
- 250 г меко краве масло
- 2 ч. ч. захар
- 4 яйца
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 1 с. л. настъргана лимонова кора
- 3 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 с. л. лимонов сок
- 150 г кисело мляко
- 50 мл вода
- за сиропа:
- 2 ч. ч. ягоди
- ½ ч. ч. захар
- 1 с. л. ром, по желание
- За ягодово-ваниловия крем:
- 600 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 3 с. л. царевично нишесте
- ½ ч. ч. захар
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 100 г краве масло
- 1 ч. ч. натрошени целувки
- за украса:
- 8 цели ягоди
- 4 цели целувки
- стрък мента
- 1 ч. ч. разбита сметана
Начин на приготвяне
- 1.
Ягодите за сиропа се почистват, нарязват се на четвъртини и се поръсват със захарта и рома. Оставят се няколко часа в хладилника, докато от тях се отдели сироп. Разбъркват се от време на време.
- 2.
Блатът се приготвя, като се разбиват маслото със захарта. Прибавят се едно по едно яйцата. Слагат се есенцията и лимоновата кора.
- 3.
Пресяват се заедно брашното и бакпулверът. Разбиват се киселото мляко, водата и лимоновият сок.
- 4.
Към маслената смес се прибавят, като се редуват, брашното и разбитото мляко. Пече се в правоъгълна форма за кекс в загрята фурна на 180°С около 50 мин. Охлажда се 10 мин. и се освобождава от формата.
- 5.
Кремът се приготвя, като млякото се слага да заври. Разбиват се яйцата със захарта и нишестето. Врящото мляко се изсипва върху яйцата при непрекъснато разбъркване. Кремът се връща на котлона и се бърка, докато се сгъсти. Отстранява се от огъня и се прибавя маслото, нарязано на 4 кубчета.
- 6.
Ягодите се прецеждат, сиропът се запазва, а плодовете се слагат в горещия крем, заедно с целувките.
- 7.
Блатът се нарязва хоризонтално на три пласта. Всеки пласт се сиропира с ягодовия сок и се намазва с крема, след което се покрива с другия пласт.
- 8.
Нарязва се на пастички, които се украсяват със сметаната, останалите целувки, ягодите и ментата.