Ягодова импресия
Ако решите да споделите с вашите приятели този изкусителен десерт, той ще стане основната тема на разговора ви. Вдъхновението от пролетта е подправката, която прави нежното ягодово парфе и хрупкавите пурички извор на неподравен кулинарен възторг.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за леденото парфе:
- ½ ч. ч. захар
- 2 с. л. вода
- 1 яйце
- 5 жълтъка
- 2 ч. ч. разбита сметана
- 1 ч. ч. ягоди
- за хрупкавите ромови пурички:
- 100 г краве масло
- 2/3 ч. ч. светлокафява захар
- 2 с. л. глюкоза
- ½ ч. ч. брашно
- 1 ч. л. ром
- за ягодовата заливка:
- 250 г ягоди
- 2 с. л. пудра захар
- 2 с. л. коантро или друг портокалов ликьор
- за украса:
- стрък мента
- 100 г цели ягоди
- 50 мл течна сметана
- 1 ч. л. пудра захар
- 1 с. л. ментов ликьор
- какао на прах
- разтопен шоколад
- пудра захар
Начин на приготвяне
- 1.
Парфето се приготвя, като ягодите се почистват и пасират, след което се прецеждат през сито. Водата и захарта се слагат да заврат за около 2 мин. Разбиват се яйцето и жълтъците и в тях се налива врящият сироп. Всичко се разбива, докато се сгъсти и изстине. След това се добавят ягодовото пюре и сметаната. Сместа се изсипва в подходящи купички и се слага да се замрази във фризера за най-малко 6 часа. За да се извадят парфетата лесно, може около стените и по дъното на купите да се постави хартия за печене. Когато замръзне, се освобождава от формите, като се потопява за момент в гореща вода и се обръща.
- 2.
За ромовите пурички се слагат да се разтопят маслото, захарта и глюкозата. Прибавят се брашното и ромът. От сместа се капва по 1 с. л. върху хартия да печене. Правят се най-много по 4 наведнъж. Пекат се на 180°С около 7 мин., докато леко порозовеят. Още горещи се увиват на пурички около намаслена точилка или дръжка на лъжица.
- 3.
Ягодовата заливка се приготвя, като ягодите се пасират, прецеждат се през сито и се разбъркват със захарта и ликьора.
- 4.
За украсата сметаната се разбърква със захарта и ментовия ликьор.
- 5.
Десертът се сглобява в чиниите, като парфето се поставя в центъра, около него се слагат ягодовата заливка, ментовата сметана и пуричките. Добавят се няколко свежи ягоди и листенца мента. Поръсва се с какао и пудра захар. Добавят се финални щрихи с разтопения шоколад.