Ягодов сладкиш със сирене
Какво ще кажете да изненадате любимите си хора и с една вкусна мартеница? Ето нашето предложение в бяло и червено за празника на Баба Марта. Великолепното съчетание на пресните ягоди с лекото крем-сирене със сигурност ще ви накара да сте усмихнати през целия ден.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- за блата:
- 3 жълтъка
- 1 щипка сол
- 1 ч. л. лимонова кора
- 3 с. л. захар
- 2 белтъка
- 3 с. л. брашно
- 1 с. л. нишесте
- за горния слой:
- 2 с. л. желатин
- 3 жълтъка
- 1 ч. ч. захар
- 2 с. л. нишесте
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
- 400 мл портокалов сок
- 400 мл прясно мляко
- 300 г фино крем-сирене, заквасена сметана или обезсолено сирене тип дунавия
- 200 мл течна сметана 35%
- 400 г ягоди
- за гарниране:
- 300 мл сметана 35%
- 1 с. л. захар, ако сметаната не е подсладена
- 2 ягоди, срязани на четири
Начин на приготвяне
- 1.
Приготвя се блатът, като жълтъците се разбиват на пяна със солта, половината от захарта и лимоновата кора. Белтъците се разбиват с останалата захар. Белтъците и жълтъците се смесват. Върху яйчната смес се пресяват брашното и нишестето. Всичко се разбърква леко и се изсипва във форма с подвижни стени с диаметър 24 см, застлана с хартия за печене. Блатът се пече 5-6 мин. на 200° С. Когато изстине, се изважда от формата, маха се хартията и отново се поставя във формата за печене, като стената й се намазва леко с олио.
- 2.
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода. Смесват се жълтъците, захарта, кората, портокаловият сок, нишестето и млякото. Сместа се слага на средно силен огън, като се разбърква непрекъснато. Когато започне да се сгъстява, се отстранява от котлона и се слага желатинът. Разбърква се, докато се разтопи. Оставя се да изстине.
- 3.
Крем-сиренето се разбива и се разбърква с желатиновата смес. Сметаната се разбива на сняг и всичко се разбърква.
- 4.
Намазва се тънък слой крем върху блата и отгоре се нареждат ягодите, нарязани на половинки. Отгоре се изсипва останалият крем и се заравнява.
- 5.
Сладкишът се слага да стегне 4-5 часа в хладилника, маха се стената на формата и се украсява с бита сметана и четвъртинки ягоди.