Ягодов сладкиш с шамфъстък, маскарпоне и аромат на рози
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 6 белтъка
- 1 щипка винена или лимонена киселина
- 1 щипка сол
- 1½ ч. ч. фина кристална захар
- 1 ч. л. балсамов оцет
- 100 г шамфъстък, ситно нарязан
- за пълнежа:
- 600 г ягоди
- 2 с. л. захар
- 1 с. л. розова вода
- 250 мл сметана, 35%
- 250 г маскарпоне
- 2 с. л. пудра захар
- шамфъстък и сушени или пресни розови листа за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Върху 3 листа хартия за печене с молив се начертават 24 кръга с диаметър 8 см. Фурната се загрява на 120° С.
- 2.
В чиста купа се разбиват белтъците със солта и киселината на пухкав сняг. Лъжица по лъжица се прибавя захарта. Накрая се сипва балсамовият оцет. Сместа трябва да е бяла, лъскава и с твърди връхчета. Слагат се шамфъстъците, като се разбърква с шпатула.
- 3.
Сместа се разпределя върху нарисуваните кръгове и се заглажда с лъжица.
- 4.
Дисковете се пекат около 80 мин. Фурната се изключва, вратата леко се открехва и се оставят 1 час във фурната.
- 5.
Ягодите се нарязват на резенчета и се разбъркват с 2 с. л. пудра захар.
- 6.
Сметаната се разбива и се смесва с маскарпонето, 1 с. л. розова вода и 2 с. л. пудра захар.
- 7.
Слепват се по 2 или по 3 диска с лъжица от крема и се гарнират с ягодите, шамфъстък и розови листа. Дисковете трябва да се слепват непосредствено преди сервиране, защото омекват бързо.