Ягодов сладкиш
СъставНеобходими продукти за 9 порции
- за тестото:
- 300 г / 2¼ ч. ч. брашно
- 3 с.л. какао
- 70 г / ¼ ч. ч. захар
- 1½ с. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сол
- 135 г / 9 с. л. масло, нарязано на малки кубчета
- 180 г тъмен шоколад, настърган
- 1 ч. ч. заквасена сметана
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 3 с. л. сметана за намазване
- 3 с. л. захар за поръсване
- за ягодите:
- 5 ч. ч. нарязани на филийки ягоди
- 3 с. л. захар
- за крема:
- 1 ½ ч. ч. сметана
- 2 с. л. захар
- 1 ч. л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне
- 1.
По-широка правоъгълна тава се застила с хартия за печене. В голяма купа се пресяват заедно брашното, какаото и бакпулверът. Смесват се със солта и захарта. Маслото се прибавя към сместа и всичко се стрива на трохи. Поръсва се шоколада. Прибавят се сметаната и ванилията и се бърка с вилица, докато тестото се посъбере, но още не е хомогенно. Прави се бързо на рехава топка. Важно е тестото да не се премесва. Върху набрашнена повърхност се разстила на квадрат със страна 21 см и дебелина 2 см, премества се върху хартията за печене и се завива с найлонов плик. Оставя се в хладилника за 20 мин.
- 2.
Ягодите се поръсват със захарта и се оставят на стайна температура, за да си пуснат сока.
- 3.
Фурната се загрява до 220°С. Тестото се нарязва на 9 квадрата, които се разделят на разстояние върху хартията за печене. Намазват се с малко сметана и щедро се поръсват със захар. Пекат се 18-20 мин.
- 4.
Студената сметана се разбива и ако не е подсладена се прибавят захарта и ванилията.
- 5.
Десертът се оформя, като на всяка бисквитка се слага лъжица ягоди със сок, отгоре се слага лъжица сметана, покрива се с друга бисквита, отново се слага лъжица сметана и една ягода за украса. Поръсва се с настърган шоколад.
Идея!
Можете да сервирате ягодовия сладкиш в купичка, полят обилно с ягодов сироп.