Начало За нас Реклама Контакти

Ягодов сладкиш

Снимка за Ягодов сладкиш
90
Време за приготвяне: 90 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - концентрат

Неустоимо лятно изкушение - хрупкава шоколадова бисквита с наситен вкус, лека сметана и сочни ягоди.

СъставНеобходими продукти за 9 порции

  • за тестото:
  • 300 г / 2¼ ч. ч. брашно
  • 3 с.л. какао
  • 70 г / ¼ ч. ч. захар
  • 1½ с. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. сол
  • 135 г / 9 с. л. масло, нарязано на малки кубчета
  • 180 г тъмен шоколад, настърган
  • 1 ч. ч. заквасена сметана
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  • 3 с. л. сметана за намазване
  • 3 с. л. захар за поръсване
  • за ягодите:
  • 5 ч. ч. нарязани на филийки ягоди
  • 3 с. л. захар
  • за крема:
  • 1 ½ ч. ч. сметана
  • 2 с. л. захар
  • 1 ч. л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне

  1. 1.

    По-широка правоъгълна тава се застила с хартия за печене. В голяма купа се пресяват заедно брашното, какаото и бакпулверът. Смесват се със солта и захарта. Маслото се прибавя към сместа и всичко се стрива на трохи. Поръсва се шоколада. Прибавят се сметаната и ванилията и се бърка с вилица, докато тестото се посъбере, но още не е хомогенно. Прави се бързо на рехава топка. Важно е тестото да не се премесва. Върху набрашнена повърхност се разстила на квадрат със страна 21 см и дебелина 2 см, премества се върху хартията за печене и се завива с найлонов плик. Оставя се в хладилника за 20 мин.

  2. 2.

    Ягодите се поръсват със захарта и се оставят на стайна температура, за да си пуснат сока.

  3. 3.

    Фурната се загрява до 220°С. Тестото се нарязва на 9 квадрата, които се разделят на разстояние върху хартията за печене. Намазват се с малко сметана и щедро се поръсват със захар. Пекат се 18-20 мин.

  4. 4.

    Студената сметана се разбива и ако не е подсладена се прибавят захарта и ванилията.

  5. 5.

    Десертът се оформя, като на всяка бисквитка се слага лъжица ягоди със сок, отгоре се слага лъжица сметана, покрива се с друга бисквита, отново се слага лъжица сметана и една ягода за украса. Поръсва се с настърган шоколад.

Идея!
Можете да сервирате ягодовия сладкиш в купичка, полят обилно с ягодов сироп.

Авг. 2007
Още подобни рецепти
Коментари