Ягодов козунак
Класическа рецепта за козунак, щедро обогатена с плодове и ядки. Гарантираме ви, че ако се възползвате от нея, със сигурност ще се справите с нелеката задача по приготвянето на традиционния великденски десерт.
СъставНеобходими продукти за 2 броя
- за маята:
- 30 г мая
- 1 ч. л. захар
- 50 мл прясно мляко
- 1 с. л. брашно
- за тестото:
- 1,3 кг брашно
- 6 яйца
- 2 ч. ч. захар
- ½ ч. л. сол
- 200 мл прясно мляко
- 250 г разтопено краве масло
- 1 ч. л. ванилова есенция
- фино настаргъна кора от 1 лимон
- 1 ч. ч. сушени ягоди или стафиди
- 1 ч. ч. белени бадеми
- 1 жълтък за намазване
- ½ ч. ч. захар на едри кристали за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Всички продукти се оставят на стайна температура за няколко часа. Маята се разтваря в хладкото мляко заедно със захарта и брашното. Оставя се на топло за 20 мин., докато втаса добре.
- 2.
Брашното се пресява и в средата се прави кладенче. Яйцата се разбиват със захарта и млякото. Сместа се сипва в кладенчето заедно с втасалата мая, половината от маслото, есенцията и лимоновата кора. Замесва се тесто. Ако е необходимо, се прибавя още малко брашно или прясно мляко. Тестото се меси около 20 мин., като ръцете се потопяват от време на време в останалото разтопено масло, докато свърши. Оформя се топка и се слага да втаса в дълбок покрит съд, намазан с масло за около 2-2,5 ч. Обемът на тестото трябва да се е удвоил.
- 3.
Втасалото тесто се премесва отново, като се добавят нарязаните ягоди или стафидите. Оформят се козунаци с различна форма. Оставят се да втасат отново около 50 мин. Намазват се с жълтък и се поръсват с бадемите и захарта.
- 4.
Пекат се 10 мин. на 220° С и 30 - 40 мин. на 200° С. Ако покафенеят прекалено бързо, се покриват с фолио.