Ябълков сладкиш за пости
Постното е веган, но с оттенъка на религиозно смирение. И с отсянката на хуманно заобикаляне на правилата, защото църквата не забранява десертите, но не поощрява удоволствията през пости, а този сладкиш е повече от наслада.
СъставНеобходими продукти за 1 сладкиш
- 1,5 кг ябълки
- 2 ч. ч. захар
- 1 ч. ч. брашно
- 1 ч. ч. грис
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. л. бакпулвер
- ¾ ч. ч. олио от гроздови семки
- 1 с. л. настъргана лимонова кора
- 2 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1.
Ябълките се обелват, настъргват се на едро ренде и се смесват с лимоновия сок, кората от лимона и половин чаша от захарта. Сместа се разделя на 3 части.
- 2.
Брашното се пресява и се смесва с гриса, останалата захар, канелата и бакпулвера. Сместа се разделя на 3 части.
- 3.
В намаслена тавичка или върху намазана с мазнина хартия за печене се слага ⅓ от брашнената смес, разпределят се ⅓ от ябълките и се поръсва ⅓ от олиото. Така се редуват всички смеси, докато свършат. Последният пласт трябва да бъде от ябълки и олио.
- 4.
Сладкишът се пече около 45 мин. на 180°С, докато се зачерви.
Идея:
В сладкиша може да се прибавят чаша стафиди.