Ябълков сладкиш без брашно
![Снимка за Ябълков сладкиш без брашно](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/Yabylkov_sladkish_bez_brashno.jpg)
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за сладкиша:
- 1 хляб без брашно
- 4 яйца
- 400 мл прясно мляко
- 125 г кафява захар
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. канела
- 50 г стафиди, мариновани в 2 с. л. ром, коняк или ликьор
- 50 г меко масло
- 750 г ябълки
- 2 с. л. галета
- за какаовия сос:
- 50 г какао
- 100 мл прясно мляко
- 2 с. л. пудра захар
- 1 с. л. масло
Начин на приготвяне
- 1.
Хлябът се нарязва на филии и се залива с горещото мляко. Когато поизстине, се пасира.
- 2.
Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавят в хлебната смес. Слагат се канелата, стафидите заедно с алкохола, бакпулвера и обелените ябълки, нарязани на малки кубчета. Накрая се прибавят разбитите белтъци.
- 3.
Сладкишът се пече във форма, намазана с масло и поръсена с галетата и малко канела на 180° С около 1 час.
- 4.
Продуктите за соса се смесват в малък тиган и се загряват докато се получи гладък сос. Сладкишът се залива с горещия сос и по желание се украсява с настърган шоколад.
Идея:
Вместо ябълки, в сладкиша могат да се сложат круши или череши. Може да се гарнира с шоколадов сладолед.