Ябълков пирог

СъставНеобходими продукти за 18 порции
- 200 г масло, меко
- 100 г пудра захар
- 150 г захар на кристали
- 1 к. л. ванилия
- 3 яйца
- 4 с. л. прясно мляко
- 225 г брашно
- 50 г нишесте
- 2 ч. л. бакпулвер
- 100 г стафиди
- 3 с. л. ром или коняк
- 750 г ябълки, леко кисели
- ½ лимон
- ½ ч. л. канела
- 1 щипка карамфил
- 100 г бадеми, филирани или нарязани на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива с пудрата захар, прибавят се един по един отделените жълтъци, ванилията и млякото. Брашното се смесва с нишестето и бакпулвера и се прибавя в маслената смес. Получава се меко тесто.
- 2.
Стафидите се накисват в рома, ябълките се обелват и нарязват на тънки парченца. Лимоновата кора се настъргва, а сокът се изстисква. Всичко се смесва, прибавят се подправките и 50 г захар.
- 3.
Фурната се загрява на 200°С. Голяма правоъгълна тава се намазва с масло. Тестото се разстила с влажни ръце и се слага на дъното на тавата. Отгоре се разпределя плънката. Пирогът се пече в средата на фурната 25 мин. През това време се разбиват белтъците с останалата захар, прибавят се бадемите и се намазва пирогът. Печенето продължава още 20 мин. в долната част на фурната.
Идея:
Ябълките могат да се заменят или смесят с круши или сини сливи.