Ябълков пай
Тази рецепта за едно от най-типичните холандски печива ни е предоставена от проекта Многообразието е вкусно, а е приготвена от холандеца Рене Бустен. Той има няколко страсти – екологията, устойчивото развитие, пътешествията, добрата храна и добрите напитки. Всичко това в последно време той обединява, като с приятелката си Ива отглеждат различни и интересни сортове зеленчуци на село и приготвя своя собствена домашна бира. Освен това е и голям любител и майстор на тайландската кухня.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за тестото:
- 300 – 350 г брашно
- 100 г захар
- 1 пакетче суха мая
- 150 мл прясно мляко
- 100 г масло
- 1–2 яйца
- за пълнежа:
- 2–3 сладки ябълки, нарязани на тънки резени
- 3 с. л. захар
- 1 ч. л. канела
- 1 капсула есенция ром, по желание
- 1 жълтък, по желание
- 1 пакетче ванилова захар, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Към брашното, захарта и маята бавно се прибавят млякото, в което е разтопено маслото, и разбитите яйца. Замесва се средно твърдо тесто, което престоява 30 мин.
- 2.
Разточва се с дебелина 0,5 см и се поставя в кръгла тава, намазана с масло. Покрива се с ябълковите резенчета, размесени със захарта, канелата и есенцията. По желание върху ябълките може да се подредят лентички от тесто, които се намазват с разбит жълтък или се поръсват с ванилова захар. Пече се 35 – 45 мин. в загрята на 175° С фурна, докато тестото леко покафенее.