Ябълков кекс в кори
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 10 кори за баница
- 125 г масло
- за пълнежа:
- 3 яйца
- 1 ч. ч. кафява захар
- 1 ч. ч. орехи, едро смлени
- 1 ч. ч. брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. канела
- 300 г едро настъргани ябълки
- за сиропа:
- 1 ч. ч. кафява захар
- 1 ч. ч. вода
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 пакетче ванилена захар
Начин на приготвяне
- 1.
За сиропа захарта и водата се слагат да поврат 5-6 мин. Отстраняват се от огъня. Прибавят се лимоновият сок и ванилената захар.Охлажда се.
- 2.
Дъното на тава се намазва с 2 с. л. от маслото. Останалото масло се стопява. 6 от корите се намазват с четка с масло, надиплят се и се слагат една върху друга без да се притискат в тавата.
- 3.
За пълнежа яйцата се разбиват със захарта.
- 4.
Брашното се пресява с бакпулвера и се разбърква с орехите и канелата.
- 5.
Към яйцата се добавят ябълките, разбъркват се и се сипва брашнената смес. Бърка се кратко и се сипва върху корите за баница в тавата.
- 6.
Останалите 4 кори се намазват обилно с останалото масло, надиплят се и се слагат една върху друга върху ябълковата смес.
- 7.
Сладкишът се пече в загрята фурна на 170° С около 50 мин. или докато добре се зачерви. Проверява се с дървено шишче в центъра дали е изпечена. Изважда се от фурната и се охлажда 10 мин.
- 8.
Сиропира се с охладения сироп. Оставя се да постои 2 часа и се нарязва. Поднася се поръсена с пудра захар и канела.