Ябълков десерт с извара
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г фина извара
- 100 мл сметана
- 6 с. л. пудра захар
- 3 с. л. стафиди
- 1 ч. л. бурбонска ванилова захар
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 150 г руски ръжен хляб без кората
- 1 ч. л. канела
- за ябълките:
- 4 средни ябълки, обелени и нарязани на тънки резени
- 2 с. л. вода
- 5 с. л. захар
- 2 с. л. водка
-
4 ч. л. сладко от горски плодове
Начин на приготвяне
- 1.
Изварата се разбива на сняг. Към нея се добавя разбитата сметана и 3 с. л. от захарта. Слагат се стафидите, ванилията и лимоновата кора.
- 2.
Хлябът се смила с кухненски робот или се настъргва. Разбърква се с останалата захар и канелата.
- 3.
Водата и захарта за ябълките се кипват. Слагат се резенчетата ябълки, водката, разбъркват се и се варят под капак за 3-4 мин. и още 3-4 мин. без капак, докато течността се изпари.
- 4.
В стъклена купа или в чаши се сипват подред сладкото, изварата, хлябът и ябълките. Отгоре се украсява с канела и разбита сметана.
Подходящи типове вина
Септ. 2013
Още подобни рецепти
Коментари